Υπάρχουν αντιολισθητικά συστήματα μόνο για χιόνι, για χιόνι και για πάγο και μερικά συστήματα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν χιλιόμετρα στην άσφαλτο και φυσικά είναι κατάλληλα και για χιόνι και για πάγο.

Τα αντιολισθητικά συστήματα που κυκλοφορούν είναι:

  • Κλασικές αντιολισθητικές αλυσίδες
  • Χιονοκουβέρτες
  • Αλυσίδες τύπου αράχνης

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στα συστήματα αντιολισθητικών αλυσίδων

Πρέπει να αγοράζουμε αλυσίδες με βάση το όχημά μας και κατ’ επέκταση των διαστάσεων των ελαστικών και της ζάντας μας. Ο σκοπός είναι να ταιριάζουν ακριβώς και να αγκαλιάζουν σωστά τους τροχούς του αυτοκινήτου μας.

Κλασικές Αλυσίδες χιονιού

Οι κλασικές αλυσίδες χιονιού είναι το πιο συνηθισμένο σύστημα αντιολισθητικών αλυσίδων και καθορίζονται από το πάχος των κρίκων τους. Στο εμπόριο συναντάμε 3 κατηγορίες, αλυσίδες των 9mm, των 10mm και των 12 mm.

Οι αλυσίδες των 9mm και 10mm προορίζονται για τα επιβατικά οχήματα στα οποία η ανάρτηση έχει βελτιωθεί, για οχήματα με ελαστικά χαμηλού προφίλ και για χαμηλωμένα οχήματα.

Οι αλυσίδες των 12mm είναι πιο αποτελεσματικές από τις προηγούμενες μιας και διεισδύουν περισσότερο στο χιόνι και προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση.

Υπάρχουν τύποι αλυσίδων που σφίγγουν και τεντώνουν αυτόματα και άλλες οι οποίες θέλουν συχνό έλεγχο και τέντωμα ανά διαστήματα.

Η τοποθέτηση των κλασικών αλυσίδων χιονιού είναι σχετικά εύκολη αλλά πρέπει να τις έχουμε δοκιμάσει από πριν για να είμαστε εξοικειωμένοι με την τοποθέτηση τους.

Αλυσίδες χιονιού – Χιονοκουβέρτες

Οι χιονοκουβέρτες είναι κατασκευασμένες από ειδικά σχεδιασμένο ανθεκτικό ύφασμα.

Είναι ιδανικές για οδήγηση σε μαλακό χιόνι και πιο εύκολες στην τοποθέτηση από τις κλασικές αλυσίδες. Αγκαλιάζουν το τροχό με ελαστικό τρόπο και τοποθετούνται πολύ γρήγορα.

Χρησιμοποιούνται σε σπορ αυτοκίνητα με μεγάλες ζάντες, ενώ ο μόνος περιορισμός είναι ότι πρέπει να πατούν πάνω σε χιόνι διαφορετικά σκίζονται.

Αλυσίδες χιονιού τύπου αράχνης

Οι αλυσίδες τύπου αράχνης είναι οι πιο καλές και οι πιο ακριβές αλυσίδες που μπορεί να βρει κάποιος στο εμπόριο. Συνδυάζουν τα οφέλη των απλών αλυσίδων και των αλυσίδων τύπου κουβέρτας,

Όμως απαιτούν προεργασία από το σπίτι και προσεχτικό διάβασμα των οδηγιών χρήσης και εγκατάστασης μιας και τοποθετούνται επάνω στη ζάντα σε ειδικό μπουλόνι ή σε πιάτο που τοποθετείται πριν τοποθετηθούν οι αλυσίδες.

Είναι πολύ εύχρηστες και αποτελεσματικές, πρέπει όμως να είναι ρυθμισμένες σωστά ώστε να σφίγγουν καλά επάνω στο τροχό.