Η αλλαγή των λαδιών ενός αυτοκινήτου είναι πολλή σημαντική και πρέπει να γίνεται τη σωστή στιγμή καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τον κινητήρα του αυτοκινήτου. Για το πότε πρέπει να γίνει υπάρχουν διάφορες απόψεις.

Τι ισχύει για την αλλαγή λαδιών στο αυτοκίνητο σας.

Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι τα λάδια του αυτοκινήτου έπρεπε να αλλάζουν κάθε 5.000 χλμ. Φυσικά ίσχυε, αλλά με τα νέα γενιάς λιπαντικά το νούμερο αυτό έχει αλλάξει. Όταν φτιάχτηκαν τα πρώτα συνθετικά λάδια αυτοκινήτου τα χλμ. ανέβηκαν ανάμεσα στα 8.000 χλμ. και στα 9.000 χλμ. Ενώ σήμερα πολλοί κατασκευαστές θέτουν το όριο κοντά στα 20.000 χλμ. και στα στα 30.000 χλμ. ανάλογα με τον κινητήρα , αλλά και γενικότερα το αυτοκίνητο.

Πέρα από τις οδηγίες του κατασκευαστή του αυτοκινήτου όμως υπάρχουν και μερικοί ακόμα σημαντικοί παράγοντες για την αλλαγή λαδιών.

  • Εάν κάνετε πολλά χιλιόμετρα (η αλλαγή γίνεται γρηγορότερα).
  • Εάν οδηγείτε γρήγορα ή επιθετικά (ο κινητήρας πιέζεται περισσότερο άρα η αλλαγή πρέπει να γίνεται πιο συχνά από τις οδηγίες του κατασκευαστή).
  • Οι περιβαλλοντικές συνθήκες (στις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες τα λάδια πρέπει να αλλάζονται πιο συχνά από τις οδηγίες του κατασκευαστή).
  • Πόσο συχνά κοιτάζετε την στάθμη του λαδιού και προσθέτετε.

Λόγω των παραπάνω λοιπόν η αλλαγή λαδιών σήμερα κυμαίνεται από τα 7.500 χλμ. έως τα 20.000 χλμ. ανάλογα των συνθηκών ή μια φορά το χρόνο.

Προσοχή: Πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα γνήσια λιπαντικά για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο κινητήρα του αυτοκινήτου σας.